Znehodnocená zbraň

Co to je znehodnocená zbraň. 

Pro potřeby tohoto článku nemá smysl se zabývat definicí pojmu zbraň a přejdu proto přímo k definování pojmu znehodnocená palná zbraň, což je předmět nejčastěji označovaný zkráceně jako znehodnocená zbraň. Pokud tedy bude v dalším textu uvedeno jen zbraň, nebo znehodnocená zbraň, rozumí se samozřejmě palná.

Palná zbraň je definována zákonem č. 119/02 Sb., který palné zbraně rozděluje do kategorií a stanovuje podmínky nabývání, držení (vlastnictví) a používání palných zbraní zařazených do těchto jednotlivých kategorií. Znehodnocená palná zbraň je pak palná zbraň, která navenek (nebo alespoň zdálky) vypadá jako zbraň skutečná, ale nemá její užitné vlastnosti, tedy nedá se z ní střílet. Tím, že se ze znehodnocené zbraně nedá střílet, není to vlastně již zbraň v pravém slova smyslu a nepodléhá výše zmíněnému zákonu. Zkrátka znehodnocenou zbraň si může koupit každý (i ten, kdo nemá zbrojní průkaz, zbrojní licenci, atd.) a může si jí pověsit třeba v obýváku na zeď (a nemusí jí mít v trezoru, nebo trezorové skříni).

Jak ale poznám, že zbraň kterou si kupuji (pokud si opravdu chci koupit znehodnocenou zbraň), nebo ji nedej bože už mám doma, je opravdu znehodnocená tak, že k není připojen voucher CK Policie ČR na dlouhodobý pobyt na Mírově (pokud nemám zbroják)?

Tak za prvé:

Každá znehodnocená palná zbraň musí být opatřena platnou znehodnocovací značkou.

Ta vypadá nějak takhle:

znehodnocovaci znackaKde na místě nuly (pod D v kroužku) je registrační číslo držitele zbrojní licence, který provedl znehodnocení zbraně lomené posledním dvojčíslím roku ve kterém byla tato licence přidělena.

Za druhé: Každá znehodnocená zbraň musí mít svůj „rodný list“ nebo spíš „úmrtní list“, ze kterého je jasně patrné o jakou zbraň se jedná (druh, výrobce, vzor, ráže, výrobní číslo) a údaje o tom, kdo znehodnocení provedl, kdy ho provedl a identifikace oprávnění, na jehož základě znehodnocení provedl.

A za třetí: Zbraň svým vzhledem a funkcemi (spíše nefunkcemi) musí odpovídat požadavkům vyhlášky č. 371/2002 Sb., byla-li znehodnocena v roce 2002 a později, nebo je-li opatřena znehodnocovací značkou (obr. viz výše) pokud byla znehodnocena podle právních předpisů platných před vstupem vyhlášky č. 371/02 Sb. v platnost. O tom, jak má znehodnocená zbraň vypadat zase v jiném článku.

Příspěvek byl publikován v rubrice zbraně se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář